Rejsetid er arbejdstid

 
Carsten Scheibyes hjem ligger tæt på det nærmeste busstoppested ved havnen i nordbornholmske Tejn. Så han har ikke langt at gå, når han skal afsted med bussen for at komme på arbejde. Til gengæld er han langt fra fremme, når den stopper ved endestationen på havnen i Rønne.

Carsten Scheibye arbejder på Handelshøjskolen i København, CBS, og har pendlet over Østersøen for at komme på job, siden han i 2003 sammen med sin hustru og to drenge flyttede fra København til Bornholm. Han tager som regel hurtigfærgen Villum Clausen fra Rønne til Ystad og derfra Bornholmerbussen resten af vejen, når han skal til hovedstaden. Rejsetid 2 timer og 45 minutter.

- Det kan da godt lyde af meget, men for mig er rejsetid ikke spildtid. Der er så meget læsestof i mit arbejde, at jeg sagtens kan udnytte tiden til noget fornuftigt, siger han.

Han kan som regel pakke møder og undervisning sammen, sådan at han i gennemsnit er i København fire ud af ugens syv dage. Mens han er i København, bor han på et lejet værelse tæt på Svanemøllen. Resten af tiden arbejder han hjemme.

- Så man skulle tro, at alle de billetter og husleje til et værelse var en tung økonomisk byrde. Men det er faktisk ikke tilfældet. Skattesystemet er skruet sådan sammen, at befordringsfradraget er rimelig fordelagtigt, siger Carsten Scheibye.

Skattereglerne på området er ganske indviklede, når de studeres allerførste gang. Dels er det lidt mere kompliceret end som så at beregne befordringsfradrag, forklarer Carsten Scheibye. Det afhænger blandt andet af, om der rejses over vand, land eller gennem det danske luftrum.

Samtidig er det ikke ligegyldigt, om det sker om dagen eller om natten. Tilsvarende er der under visse omstændigheder mulighed for kost- og logifradrag. Alle reglerne er dog hver for sig enkle nok, men det kan kræve lidt vejledning, når man kaster sig over det første gang.

- Jeg har fået suveræn rådgivning af SKAT på Bornholm, og jeg vil anbefale, at man henvender sig dér som noget af de første, hvis man overvejer at pendle til og fra Bornholm. SKAT kan nøjagtig fortælle, hvad man har ret til og ikke har ret til, og på den baggrund kan man lave en ret præcis beregning, siger han.

Selv om Østersøen flere dage om ugen adskiller Carsten Scheibye fra resten af sin familie, så er han ikke i tvivl om, at han samlet set har fået mere tid til familien.

- Det er naturligvis lidt et slæb for min hustru, når jeg er væk. Men når jeg så er hjemme, så tager jeg over og har god tid til familin. Så kan jeg både køre drengene til fodbold og gå til skole/hjem-samtaler. Det havde jeg aldrig mulighed for tidligere.

af Business Center Bornholm / 7.08.2012